Högdalen har några stjärnor historiskt, med risk för att missat några tänker jag ändå att de största profilerna härifrån är skådespelaren Kjell Bergqvist, legenden Joakim Thåström och politikern, författaren samt debattören Veronica Palm. Då känns det inte annat än väldigt rätt att Veronica och S-gänget i stadsdelsnämnden gjort en skrivning om att Ebba Grön borde få ge namn åt en plats i Högdalen eller Rågsved. I lokaltidningen utvecklar hon vad bandet betytt för henne; ”Jag var barn när de började och slog igenom. Under hela min ungdomstid har de varit soundtracket till mitt politiska engagemang.”
Jag har en liknande relation till Ebba Grön förutom att de hade slagit igenom för länge sedan när jag kom över en återutgivning på CD av ”We’re only in it for the drugs”, debutalbumet. Min snåriga väg in i punken börjar våren 1999 när Djurgårdens IF fotboll ger ut en skiva med DIF-låtar, man gjorde mycket sånt på den tiden. Åtta av tolv låtar var gjorda av Coca Carola och jag blev nyfiken på bandet och sprang ner på stan och köpte ett album på Kringlans Skivor, salig i åminnelse. Ungefär samtidigt kom morsan hem med ett samlingsalbum av De Lyckliga Kompisarna, DLK. Min introduktion i svensk trallpunk var fullbordad.
Året innan, 1998, hade jag i skolvalet röstat på Moderaterna. Mest för att jag tyckte om Carl Bildt och fått för mig att skatterna var för höga, men det är nog preskriberat nu. Alla har väl sina ungdomssynder. Den svenska punken visade sig rimma illa med min självbild som moderat men jag var i en lättformad ålder, sisådär 13 år. Jag valde punken, den var trots allt tuffare än Calle B. Efter följde något år av ideologisk vilsenhet. Visst var jag vänster och revolutionär nu men var jag kommunist eller anarkist? Det skiftade ungefär lika mycket som musikvideorna på ZTV och MTV. Sosse blev jag inte förrän jag klippt mig och skaffat mig ett jobb, men det är en annan historia.
Hur som helst så satt där en 13-årig trallpunkare i Södertälje och fick höra att Ebba Grön var ett måste om man gillade punk, det var bara att skaffa en platta och det blev den ovan nämnda. Som ett knytnävsslag i magen träffade första raderna på skivan; ”Det finns inget att göra i den här trista förorten, det finns ingenting här för oss, nej ursäkta jag överdrev lite grann vi kan ju knarka supa och slåss!” Släng er i väggen Coca Carola och DLK, nu snackar vi. Jag var såld.
Sen den dagen var det bara Ebba Grön, Imperiet och Thåström som gällde. Det var min enda riktigt klara ledstjärna och jag skrev politiska texter med dem i örat, tog livsbeslut efter hur jag tolkade musiken och tänkte att jag skulle vara punk hela livet. Det tycker jag att jag fortfarande till viss del är också, lite i alla fall, kanske väldigt lite. Hade mitt tonårsjag träffat mig hade han bara mumlat några rader ur Ebba Gröns låt ”Pervers politiker”.
Ett tag var jag inne på att döpa en eventuell dotter till Ebba efter bandet. Ebba Grön var väldigt viktiga för mig, trots att de hörde till en annan generation. Jag vet inte om jag hållit uppe ett politiskt engagemang som oorganiserad 13-åring med bara dåtidens trallpunk. Jag tror att Ebba Grön och Thåström i stort starkt bidrog till att jag fortsatte tänka på politik och analysera världen med de glasögonen när det fanns en så mycket enklare värld av idrott och tjejer som man kunde grävt ner sig i.
Jag slutade faktiskt lyssna på Thåström i samband med ett skivbolagsbyte där det blev mer fokus på merchandise än musiken och plötsligt fanns ”Thåströms spanska brandy” på Systembolaget. Jag minns den dagen så tydligt. Jag satte på Ebba Gröns ”Profit” som berör ämnet kan man säga och sen stängde jag av musiken. Besviken för att min ledstjärna ledde åt ett håll jag inte vill gå. Måste varit minst sju år sedan. Får kanske förlåta och ta upp lyssnandet igen, alla gör vi våra tabbar, va fan, jag har ju röstat på Carl Bildt till och med.
Klart gruppen ska ha en gata eller ett torg, de har betytt massor för väldigt många.