Av rubriken att döma och av era eventuella upplevelser i vårt kök kanske ni tror att det handlar om Katja. I en undersökning nyligen genomförd i en kolonistuga med tre barn är det dock jag som är familjens mästerkock. Enhälligt.
De känner inte till att jag under min uppväxt aldrig lagade mat hemma. Om man inte räknar med att värma mat i mikrovågsugnen. Ibland hade någon annan lagat maten först men det var mer troligt att det låg en Gorbys eller Billys på tallriken när det var jag som skulle mata mig själv.
De känner inte heller till att jag nästan varje dag efter att ha stängt Teliabutiken och räknat kassan precis hann över till kebaben rakt över gatan för att sleva i mig middagen innan de också stängde; ”Hej, vi undrade just när du skulle komma!”
De har däremot troligen hört om när deras mor för första gången skulle leva ihop med mig. Under politikerveckan i Almedalen 2014. När hon var tidig i graviditeten och illamående samt på morgonen bad mig koka ägg åt henne. Jag fick panik, hade ingen aning om hur det skulle gå till men det borde ju inte vara hjärnkirurgi. Fyra ägg pajade jag innan jag fick ner ett helt i kastrullen. Det förste släppte jag i från någon halvmeter, gick åt helvete. Jag kände mig dum och släppte nästa vid kastrull kanten, samma resultat. Måste varit dåliga ägg så jag släppte ett till. Nu började det bli pinsamt men vattnet kokade och jag var inte sugen på att köra ner fingrarna i det men det gjorde jag med fjärde ägget, jag höll ägget i ett nyp på toppen och så fort mina fingertoppar rörde det kokande vattnet släppte jag. Det höll nästan men sprack lite. Katja såg helt förstummad ut. Sen lärde hon mig skedtricket, jag har aldrig misslyckats med ägg efter det men hon låter mig aldrig göra något i köket å andra sidan.
Trots detta är det jag som är barnens favoritkock.
Imorse åkte Katja Norrköping för att bo på hotell och äta gott i fyra dagar med en vän. Eftersom hon har bilen med sig behövde vi fylla upp stugan med mat och jag gav barnen i uppgift att måla sin drömmatsedel.
De jublade, äntligen skulle det bli ”pappamat” eller ”cowboymat” som de ibland kallar det. De närmsta dagarna serveras därför;
TISDAG: Pannkakor (plättar) med hemmagjord hallon- och blåbärssylt toppad med lite grädde till lunch. Till middag blev det italiensk spaghetti med Coops egna köttbullar glaserade med Heinz tomatketchup.
ONSDAG: Till lunch har det efterfrågats korvar med generös kötthalt i Pågens korvbröd med ketchup och rostad lök. Middagen avnjuts med varsitt glas svensk mjölk och fläskpannkaka med BOB:s lingonsylt.
TORSDAG: Vid lunchtid sabreras en konservburk med ravioli och till middag får alla hjälpa till med att hacka egenodlade grönsaker samt några inhandlade för kvällens tacomys.
Katja menar att hon skämdes när hon lade upp varorna på rullbandet för att betala, bara halvfabrikat och folköl muttrade hon om vid hemkomsten.
Men nästa vecka är hon tillbaka i köket med vitvinssåser, halstrade råbiffar, underliga indiska grytor med mera. Barnen, de kommer längta till nästa gång mamman flyr fältet och jag får återta min plats vid spisen.
Dagens pannkakslunch. Hjalmar, Lovis och jag åt sex var. Tage tog bara tre och en halv.